INDIVIDU

Lees meer over wat wij kunnen betekenen voor jou als individu.

TEAM & ORGANISATIE

Lees meer over wat wij kunnen betekenen voor teams en organisaties.

ADD ont-wikkelen


Als ADD’er herken je vast wel in meer of mindere mate dat je vaak je spullen kwijt bent, vrijwel geen enkele planning aan kunt houden, moeite hebt met focus en soms juist weer helemaal niet of dat het in je hoofd altijd een drukte van jewelste is. Je kunt dat omarmen met een ‘zo ben ik nu eenmaal’. Je kunt het onderdrukken met medicijnen, zodat je er geen of minder last van hebt.

Maar je kunt ADD ook ont-wikkelen. Leren hoe je je executieve vaardigheden traint en hoe je jezelf beter reguleert. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan vooral verder.

ADD heeft alles te maken met een gebrek aan zelfregulatie: de juiste context ontbreekt in jouw hersenen om de executieve functies die je in aanleg hebt alsnog te kunnen ontwikkelen. Maar ADD heeft niet alleen te maken met een gebrek aan zelfsturing.

Als je ADD hebt, heb je ook echt een tekort aan verschillende neurotransmitters in je hersenen.

Executieve functies zijn de regelfuncties in je hersenen die essentieel zijn voor het realiseren van doelgericht en aangepast gedrag en hebben een controlerende, regelende en aansturende functie. Ze helpen en bepalen het doel van ons gedrag, schakelen afleidende factoren uit, zorgen voor planning, ordening en het uitvoeren van ons gedrag, controleren het effect ervan en de mogelijk toekomstige gevolgen. Ze reguleren emoties, motivatie en alertheid; een verzameling processen die helpt bij het ‘beheren’ van jezelf.

Wanneer je ADD hebt, ben je nog niet zo veel jij, als je zou kunnen zijn. Jouw zelf is nog niet volledig ontwikkeld. Toch kun je de patronen die je als ADD’er hebt ontwikkeld doorbreken. De drie belangrijkste kenmerken van ADD zijn:

  1. Een slecht concentratievermogen
  2. Een slechte impulscontrole en
  3. Hyperactiviteit

Het goede nieuws is dus dat we die zelfsturing alsnog zelf kunnen ontwikkelen, geweldig! We moeten nieuwe gleuven graven in onze hersenen, nieuwe synapsen aanleggen die ons uit de dissociatie houden van de realiteit en die ons helpen om emotionele pijn te durven ervaren. Te reguleren. Dit moet aangeleerd worden. En ook het tekort aan bepaalde neurotransmitters kunnen we aanvullen. Met natuurlijke supplementen (daarvoor doen we een neurotransmitteranalyse) en dus niet met medicijnen.

ADD ont-wikkelen

Maar hoe kom je nu af van die nadelen die ADD met zich mee brengt?

Je kunt medicatie gaan gebruiken. Dat helpt zeker. Maar los van medicatie en/of supplementen ben je het meest geholpen met werken aan je zelfsturing. Dat start allemaal met zelfinzicht. Met compassie vanuit nieuwsgierigheid kijken naar jezelf.

Eerst moet je er bewust voor kiezen en moed verzamelen. Vervolgens is het goed om te besluiten wat je wel en niet wilt ont-wikkelen. In het besef dat je dit zelf kunt.

ADD is een verstoring in de ontwikkeling van je executieve functies. Een ontwikkeling die onder de juiste omstandigheden als vanzelf plaatsvindt. Je hersenen zijn er rijp voor om dit alsnog te ontwikkelen. Dat gaat zoals gezegd niet vanzelf, maar je kunt zeker werken aan die functies en op die manier steeds meer zelfregulatie toepassen.

Een routekaart naar zelfbesturing

Ik geef je inzicht in de psychologische en biologische mechanismen van ADD en in de patronen die je hebt ontwikkeld. Dat levert een soort ‘routekaart’ op waarbij je stap voor stap werkt aan zelfacceptatie én zelfopvoeding. Je gaat jezelf steeds beter reguleren. Dat is hard werken, want het gaat niet vanzelf. Maar zodra je eraan toe bent, is het zeker de moeite waard. Ik help je daar graag bij. Als je meer wilt weten, neem dan gerust contact met mij op.